ДОБРО ДОШЛИ НА ВЕБ-СТРАНИЦУ ЧАСОПИСА ЛИПАР!


Липар је часопис за књижевност, језик, уметност и културу, објављује научне радове из области књижевности, језика, уметности, филозофије и културологије, чији је оснивач и издавач Универзитет у Крагујевцу. Суиздавач Липара је ФИЛУМ. Часопис је категоризован категоријом М52 од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и објављује три броја годишње.

Open Access erih plus MLA CEEOL iThenticate Crossref Google Scholar

О нама

Тринаеста година у излажењу Липара обележена је важном изменом у концепцији овога листа. Почев од броја 47, публикује се нова серија Липара- не више као листа за књижевност, културу и уметност већ као научног часописа за књижевност, језик, уметност и културу. Оснивач часописа Липар, Универзитет у Крагујевцу препознао је потребу младих истраживача и уметника, студената мастер-студија и докторских студија из области језика и књижевности, сарадника и наставника овог Универзитета, али и младих научника из других научноистраживачких и универзитетских центара, за часописом који би пре свега био адекватна репрезентација резултата њиховог научног рада. На иницијативу господина ректора, професора Слободана Арсенијевића, а уз подршку ректорових сарадника и запослених у Ректорату, као и запослених на матичном факултету чланова редакције, Филолошко-уметничком факултету, почетком 2012. године на Универзитету је донесена одлука о покретању научне серије Липара. Пошто предлог нове концепције часописа као часописа научне природе није супротносмеран основном предмету књижевног листа – а то је језик у својим књижевним и антрополошким реализацијама као и језик уметности у ширем смислу – уредништво је настојало да свест о ранијем препознавању Липара у јавности и о препознавању језика уметности у природи самог Липара потврди одржањем континуитета имена и нумеричког означавања часописа.
Липар је периодична публикација која излази три пута годишње. ЧасописЛипар осмишљен је у складу са Актом о уређивању научних часописа Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије. Својим садржајем Липар афирмише основне моделе научног истраживања у домену филолошких и уметничких студија у Крагујевцу, пре свега студије, научне и стручне чланке, научне критике и приказе књига. У часопису ће се објављивати и други радови, који одражавају културни потенцијал друштва (извештаји о научним скуповима, семинарима, књижевним промоцијама и другим научним, књижевним и културним догађајима). Сваки чланак у часопису Липар добија УДК број Народне библиотеке Србије (штампан у десном углу прве стране чланка), као и аналитички приказ чланка на cobiss-u. Радови се за штампу припремају у складу са важећим упутством о припреми текстова за штампање у науци о језику. Језик рада може бити српски, руски, енглески, немачки, француски или неки други европски, светски или словенски језик, раширене употребе у међународној филолошкој комуникацији; писмо на којем се штампају радови на српском језику јесте ћирилица.
Уредништво часописа Липар сачињавају наставници и сарадници са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу: доц. др Никола Бубања (уредник за књижевност), доц. др Владимир Поломац (уредник за лингвистику), Јелена Арсенијевић (уредник за културу), Радомир Митрић (уредник за уметност), доц. др Часлав Николић (одговорни уредник). У уреднишву су и истакнути научни радници са универзитета из иностранства: проф. др Персида Лазаревић ди Ђакомо (Пескара, Италија), др Остап Славински (Лавов, Украјина), др Борјан Јанев (Пловдив, Бугарска), др Јеленка Пандуревић (Бања Лука, Босна и Херцеговина), др Иван Мајић (Загреб, Хрватска), др Светлана Калезић (Никшић, Црна Гора). Рецензенти су професори са универзитета у иностранству, професори са факултета у Србији, као и професори са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Изузетан ликовно-графички идентитет часописа Липар осмислио је Лазар Димитријевић, асистент на Одсеку за примењену уметност Филолошко-уметничког факултета. Часопис технички уређује Ненад Захар. Секретар уредништва је Бојана Вељовић.

Липар је часопис којим издавач, Универзитет у Крагујевцу, манифестује потребу не само окупљања и представљања научних радника у једној средини, већ научни карактер овог часописа претпоставља нужност повезивања, размене искустава, заједничког рада и досезања нових научних вредности истраживача из других научних, универзитетских центара, у Србији и иностранству.Уредништво Липара настојаће да се у могућности јавне научне и академске репрезентације часопис све више отвара према новим генерацијама сарадника, подстичући њихову непрестану афирмацију. Верујемо да ће се увећањем броја сарадника нашег часописа, њиховим и нашим самонадилажењем подстицати даљи развој филолошких наука али и да ће се унапређивати и културни живот целокупног друштва.
Име

2012,4,2013,3,2014,3,2015,3,2016,3,2017,3,2018,3,2019,3,2020,3,2021,3,2022,3,2023,3,2024,1,47,1,48,1,49/1,1,49/2,1,50,1,51,1,52,1,53,1,54,1,55,1,56,1,57,1,58,1,59,1,60,1,61,1,62,1,63,1,64,1,65,1,66,1,67,1,68,1,69,1,70,1,71,1,72,1,73,1,74,1,75,1,76,1,77,1,78,1,79,1,81,1,82,1,83,1,Липар,38,
ltr
static_page
ЛИПАР: О нама
О нама
ЛИПАР
http://www.lipar.kg.ac.rs/p/blog-page.html
http://www.lipar.kg.ac.rs/
http://www.lipar.kg.ac.rs/
http://www.lipar.kg.ac.rs/p/blog-page.html
true
8666636250766328530
UTF-8
Сви чланци су учитани Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Детаљније Одговори Прекини одговор Обриши НАСЛОВНА СТРАНИЦЕ ЧЛАНЦИ Види све Препоручено за тебе ВЕЗА АРХИВА ПРЕТРАГА СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађено ништа што одговара траженом упиту. ВРАТИ СЕ НАЗАД Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јуни Jули Aвгуст Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Mар Aпр Mај Jун Jул Aвг Сеп Oкт Нов Дец управо сада 1 минут раније $$1$$ минута раније 1 сат раније $$1$$ сати раније Јуче $$1$$ дана раније $$1$$ седмица раније више од 5 седмица раније Пратиоци Прати THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content